האם עיריית ראש העין לא מעניקה יחס ראוי לתושבי העיר החילונים? כך נטען בדוח "מדד החופש" לשנת 2021 של תנועת "ישראל חופשית", שדירג את העיר במקום ה-24 מתוך 31 רשויות, מקום זהה לזה בו דורגה בשנה שעברה.
1 צפייה בגלריה
מתפללים בית כנסת - תמונת פייסבוק
מתפללים בית כנסת - תמונת פייסבוק
מתפללים בית כנסת
(צילום המחשה: shutterstock)
"מדד החופש העירוני" שייסדה תנועת "ישראל חופשית", נערך זו השנה הרביעית ובודק את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 31 ערים בישראל- עשרים ותשע הערים הגדולות בארץ בתוספת שתי הגדולות בצפונה ובדרומה. המדד בחן כל עיר באחת עשרה קטגוריות שונות, ממפה את מידת החופש שמאפשרות הערים הגדולות בישראל לתושביהן, ודירג אותן – מהעיר החופשית ביותר ועד לעיר השמרנית ביותר.
על פי הדו"ח, העיר שנחשבת לחופשית ביותר היא גבעתיים שהחליפה בפסגה את תל אביב שירדה למקום השני. אחריהן מדורגות כפר סבא, ראשון לציון הרצליה ומודיעין. ראש העין כאמור מדורגת במקום ה-24, מקום אחד מתחת ללוד ומקום אחד מעל רחובות. בתנועת ישראל חופשית ציינו אף כי ראש העין יחד עם ארבע ערים נוספות (רחובות, רעננה, פתח תקוה, בת ים) לא מעניקות מענה לתושבים החילונים בעיר, וזאת למרות שאלו ערים בהן אחוז החילונים נחשב לגבוה.
קביעה זו מתבססת על הציון אותו קיבלה העיר בחלק מהפרמטרים שנמדדו. כך למשל קיבלה העיר 0 נקודות (מדורגת במקום 22-31 בצוותא עם ערים נוספות) על נושא התחבורה הציבורית בשבת , כשהציון המקסימלי אותן קיבלו גבעתיים, הרצליה, כפר סבא, רמת גן ותל אביב הינו 17. בדוח נטען כי " בתשע ערים במדד ובהן ראש העין, רעננה והוד השרון אין תחבורה ציבורית כלל".
קראו גם:
בפרמטר נוסף, מסחר בשבת, קיבלה ראש העין 6 נקודות בלבד והיא ממקומת במקומות ה 17-26, הרחק מהמובילות תל אביב ועכו שקיבלו 15 נקודות כל אחת. עוד נטען כי בראש העין העירייה לא מפקחת על עמותות דת הפועלות בכיתות בעוד בערים אחרות העירייה מנחה את בתי הספר שלא להכניס עמותות לכיתות מבלי לעדכן את ההורים.
מנכ"ל תנועת ישראל חופשית אורי קידר מסר כי : "מדד החופש העירוני של ישראל חופשית מוכיח זו השנה הרביעית ברציפות שראשי ערים אמיצים ונחושים יכולים לקדם מדיניות ליברלית בעיר שלהם, ומחלק שוב את נבחרי הציבור לכאלו שעושים וכאלו שמתרצים. בשנים האחרונות שבהן פרסמנו את המדד, ראינו כיצד העיריות נכנסו לוואקום שהשאירה מאחוריה ממשלה שמרנית שנשלטה על ידי גורמים דתיים קיצוניים, ודווקא אל מול ממשלת השינוי, ניתן לצפות מהעיריות להיות אמיצות יותר, אך גם מהממשלה לא להתמכר לקידום נושאים רק על ידי העיריות, ולקיחת אחריות נרחבת בעצמה.
"את מה שעשו הרשויות המקומיות בתחבורה הציבורית צריכה היום לעשות הממשלה. כך גם הקיצוץ הנדרש בתקציבי המועצות הדתיות, הפיקוח על כניסת עמותות דתיות לבתי ספר והיעדר מובהק של תמיכה בקהילות דתיות ליברליות, נוגע לרמה המקומית אך לא יכול להיעצר רק שם.
"הגיע הזמן שהממשלה תלמד מהרשויות שלפני שלוש שנים לקחו על עצמן לעשות תחבורה ציבורית בשבת ושינויים נוספים, ולא תותיר אותן לבדן על המגרש. הגיע הזמן לשינויים מאסיביים במיסוד הזוגיות של כל הזוגות בישראל, לא רק ברישום בעירייה אלא גם בממשלה, לתחבורה ציבורית שאינה מוגבלת לאוטובוסים אלא גם לרכבת ולרכבת הקלה, למניעה מוחלטת של ההפרדה המגדרית במרחב הציבורי ולתמיכה תקציבית וציבורית בקהילת הלהט"ב בכל עיר וישוב. מי שרוצה להוביל את הציבור צריך גם לדעת להקשיב לו, לראות את הדרישה הציבורית הענקית לשינויים האלו, ולא לפחד מצעקות האופוזיציה, העירונית או הלאומית".
מעיריית ראש העין נמסר: "אנו מעריכים את העמותה הפרטית ישראל חופשית. ראש העין מובילה במשפחתיות וסולידריות. הקהילה בראש העין מגוונת, הטרוגנית וחיה במרקם אנושי מדהים המשלב ותיקים וחדשים, חילוניים ודתיים גם יחד. בראש העין יש עסקים הפועלים בשבת".
לעדכונים - חדשות ראש העין