קרפלך, וריניקי, ודושפרה - כל אלה הן גרסאות לכיסונים ממולאים בתפוחי אדמה.
אני אוהב להכין עם מילוי של פירה כפרי, או בשר מתובל. הכיסונים מטוגנים עם הרבה בצל שחום או שלוקים במרק צח, ירקות או עוף.
3 צפייה בגלריה
 כיסונים ממולאים
 כיסונים ממולאים
כיסונים ממולאים
(צילום פרטי)

נזכרתי בילדותי - שתי דקות של פורים וכבר היו מתחילים לחשב את חג הפסח. יש העוסקים בכך גם היום והיערכות פסח יוצאת לדרך מי בניקיונות ומי בחיסול מלאי הקמח.
הזיכרונות בשילוב מרץ המשוגע, חורף שלא מוותר וניצני האביב, הביאו אותי להכין את התענוג המחבק הזה, בקיצור, טיימינג מושלם לכיסונים ביתיים מפנקים.

קרפלך / כיסונים ממולאים


מלית פירה כפרי:
5 תפוחי אדמה מבושלים עד לריכוך ומסוננים
2 בצלים קצוצים
2 גבעולי סלרי צעירים קצוצים דק עם העלים
מלח
פלפל שחור גרוס
שמן לטיגון
ההכנה:
מטגנים את הבצל עד שחום קל, מוסיפים את הסלרי ומטיגנים יחד כמה דקות, מוסיפים את תפוחי האדמה, מתבלים ומועכים עד לקבלת תערובת אחידה. אני מעדיף מרקם גס, מצננים. חשוב לעבוד עם מלית קרה.

3 צפייה בגלריה
מה תעדיפו, מילוי בשר או תפוחי אדמה?
מה תעדיפו, מילוי בשר או תפוחי אדמה?
מה תעדיפו, מילוי בשר או תפוחי אדמה?
(צילום פרטי)

הבצק:
530 גרם קמח
כוס מים רותחים (שימוש בהדרגה)
כפית מלח
רבע כוס שמן
ההכנה:
מעבדים במיקסר או ידנית את כל החומרים עד לקבלת בצק גמיש וחלק, את המים מוסיפים בהדרגה, שני שליש בהתחלה וממשיכים תוך כדי עד לקבלת תוצאה רצויה, במידה והבצק דביק מוסיפים מעט קמח. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למנוחה במקרר כ 40 דקות.
חוצים את הבצק לשניים ומרדדים כל חצי לעובי הכי דק, קורצים עיגולים בעזרת כוס או שבלונה. במרכז כל עיגול מניחים כ 2 כפיות מהמלית סוגרים ומהדקים עד לקבלת חצי ירח. אפשר למשוך את הקצוות למרכז ולצבוט כמעין כובע נזירה.
מניחים על מגש עם מעט קמח, כדאי לעטוף במגבת עד ליצירת כל הכיסונים. אפשר לשמור במקרר עד להכנה או במקפיא בקופסא סגורה ולהוציא בעת הצורך.

3 צפייה בגלריה
 כיסונים ממולאים
 כיסונים ממולאים
כיסונים ממולאים
(צילום פרטי)

הכנת הכיסונים:
מטגנים כ 5-6 בצלים חצויים ופרוסים דק עם כשליש כוס שמן או חמאה או חצי חצי, מתבלים במעט מלח ופלפל שחור גרוס עד לקבלת בצל שחום.
מבשלים את הכיסונים כמו פסטה, שולקיםם בשלבים במים רותחים עם מעט מלח, כשהם מתחילים לצוף נותנים להם עוד כ 3-4 דקות ומעבירים בכף מחוררת למחבת הבצל המטוגן ומטגנים עד לקבלת צבע זהוב יפה. אפשר מידי פעם למזוג מעט מנוזל המים של שליקת הכיסונים.
מעבירים לצלחת הגשה תוספת בצד של שמנת חמוצה או יוגורט יוסיפו מאוד.
את הכיסונים במרק צח אפשר לאכול ישר אחרי השליקה או אחרי הטיגון.

קראו גם:

מלית בשר:
400 גרם בשר טחון שומני
2 בצלים מגוררים מסוננים (לא סוחטים)
כפית מלח
כפית פלפל שחור שטוחה
חצי כפית צ'ילי גרוס (לאוהבי החריף)
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים, לשים היטב עד לקבלת תערובות אחידה. מעבירים לקירור עד לשימוש.