ביום ראשון בערב, כשחמאס שיגר עשר רקטות לעבר יישובי הדרום והשפלה והריץ מאות אלפי אנשים למרחבים המוגנים, ישבה אסתר תורג'מן בדירתה ביבנה והרגישה שרוח של קדושה שומרת על בני משפחתה.
ב-13 השנים האחרונות גרים אסתר, בעלה אדיר והבנות אריאל והלני בביתו לשעבר של הרב המקובל הבאבא סאלי, וזוכים לדבריהם להרבה נסים וישועות ביניהם לידתן של הבנות. "יש עלינו השגחה עליונה", הם מספרים. "כשאנשים שומעים איפה אנחנו גרים הם מבקשים לבוא אלינו הביתה ולנשק את הקירות".
אולי יעניין אתכם:
הפספוס של יבנה, הרווח של נתיבות
הרב ישראל אבוחצירא, הידוע בכינויו הבאבא סאלי, נולד בעיר ריסאני במחוז תאפילאלת שבמרוקו לשושלת הרבנים המפוארת של משפחת אבוחצירא. בשנת 1922 הוא ביקר לראשונה בירושלים ומאז נדד בין ארץ הקודש, מרוקו, תוניסיה וצרפת. בשלהי שנות החמישים התלבט הבאבא סאלי האם לחזור לישראל ושיגר איגרת לחברו בניו יורק הרבי מליובאוויטש. מנהיג קהילת חב"ד השיב לבאבא סאלי תשובה שאינה משתמעת לשתי פנים: "למלך אסור לעזוב את עמו".
הרב מנחם עמאר, שליח חב"ד וראש קהילת "אור מנחם" באשדוד, שגדל על סיפורי החברות בין שני הרבנים, סיפר: "מדובר בשני גדולי הדור, אחד ממזרח והשני ממערב, ובכל זאת היתה קירבה והערכה גדולה ביניהם".
העצה של הרבי מליובאוויטש הכריעה את הכף ובשנת 1964 עשו הבאבא סאלי עלייה. התחנה הראשונה שלהם היתה בדירת שני חדרים בבניין מספר 2 ברחוב חבצלת ביבנה. הבאבא סאלי ביקש לגור ליד בתו וחתנו רבי אברהם אבוחצירא (באבא האנה) שניהל בית כנסת בשכונה.
תושבי העיירה, שהיתה מוקד רוחני ודתי בתקופת הסנהדרין, קיבלו אותו בהתרגשות וקיוו כי קדושתו תדבק בהם. נוכחותו של הצדיק שהיה ידוע בכוחותיו המרפאים וביכולתו לראות את הנולד היתה עבורם מקור לגאווה. "אני זוכרת שהבאבא סאלי היה הולך ברחוב עם הגלימה הארוכה שלו ואנחנו היינו מביטים עליו מהחלונות בהשתאות", סיפרה השכנה לשעבר רחל בוכריס. "אני לא אשכח את הזמירות שלו בערבי שבת ואת המוני האנשים שפקדו את ביתו וביקשו עצה או ברכה".
אחרי כשנה בלבד עזבה המשפחה את יבנה בעקבות תקרית לא נעימה עם אחד מראשי הכוללים בצפון שהתארח בביתו של הבאבא סאלי. מאור נתנאל, נינו של הבאבא האנה, סיפר על הסכסוך הגורלי: "ראש הכולל טען שהגאון מוילנה חכם וחשוב יותר ממייסד החסידות הבעל שם טוב. זה עצבן מאוד את הבאבא סאלי שהרגיש שפוגעים בכבודו של הבעל השם טוב, והוא החליט שהוא לא רוצה להמשיך לגור בעיר בה נאמרו דברי לשון הרע".
למחרת זימן הבאבא סאלי את אחד הרבנים וביקש שיחפש עבורו דירה באשקלון. המגורים ברחוב העלייה באשקלון החזיקו מעמד שנתיים ולאחריהם עבר הצדיק לנתיבות שם הקים את חצרו וביסס את מעמדו כאחד המקובלים הנחשבים והאהובים. "זה היה פספוס גדול", אמר נתנאל. "אם הבאבא סאלי היה נשאר ביבנה היא היתה עכשיו מוקד עלייה לרגל במקום נתיבות. היו מגיעים לכאן נשים, גברים וטף כדי לבקש את ברכתו לרפואה וזיווג".
"חששנו שלא נעמוד בציפיות"
את הדירה ביבנה רכש קרוב משפחה של הרב אהרון אבוקרט ז"ל שלימד נערים לקרוא בתורה. בשנת 2011, כשאדיר ואסתר היו זוג צעיר, לקח אותם אביה, הרב רפאל אביטן, לראות את הדירה המיוחסת. "חמי סיפר לנו שנהג להגיע עם אביו רבי אברהם לבצע שחיטה אצל הבאבא סאלי", מספר אדיר. "הצדיק היה יורד למטה לחצר כדי לקיים את המצווה. בזמנו היה מקובל לבצע שחיטה של תרנגולות או כבשים בחצרות הבתים. הרגשנו שאנחנו עושים סגירת מעגל ורכשנו את הדירה בלי לחשוב פעמיים".
חנוכת הבית עם ההיסטוריה הייחודית לוותה בהרבה ציפיות וחששות. "בהתחלה זה היה מלחיץ", מספרת אסתר. "פחדתי שאורח החיים שלנו לא יתאים לערכיו של הצדיק. אנחנו אמנם שומרי דת ומצוות אבל חששתי שנעשה דברים שלא מתאימים לקדושת המקום". לדברי אדיר, הוא חש ברוחניות מהיום הראשון שלהם בדירה: "הייתי מתעורר בבקרים וקולט שבחדר שבו אנחנו ישנים נהג הבאבא סאלי לומר את תפילת 'מודה אני'. היתה תחושה שונה ומיוחדת אבל עם הזמן התרגלנו".
גם בחלוף יותר מעשור מרגישה אסתר שיש השגחה על הבית: "אני מאמינה שהנשמה של הבאבא סאלי נמצאת פה. אני לא יודעת איך להסביר את זה אבל בתחושה שלי אנחנו מוגנים. במשך כל המבצעים בעזה כולל המלחמה הנוכחית, אין בי פחד. כשיש אזעקה אני נשארת בבית או יוצאת לחדר המדרגות, אבל לא יורדת למקלט. זר יתקשה להבין זאת אבל אני מרגישה שבורכתי".
אדיר מוסיף: "אני מרגיש שיש לי מעלה עצומה וזכות גדולה לישון באותו חדר שבו ישן הצדיק".
בשנים האחרונות יצא שמה של הדירה הקטנה ברחבי יבנה ותושבים רבים מבקשים לספוג קדושה וברכה בהשראת הצדיק. "אנשים אומרים שיש לנו זכות ורוצים לבקר בבית של הבאבא סאלי", אומר אדיר. "הם מאמינים שתפילותיהם ייענו כאן כמו בציון הקבר שלו בנתיבות".
אסתר ואדיר יכולים להעיד ממקור ראשון על סגולותיו של הבית אליו נכנסו אחרי מספר ניסיונות כושלים להביא ילדים לעולם. "היינו בעיצומו של תהליך הפריה שלא צלח", מספרת אסתר. "כשרכשנו את הדירה היתה לנו אמונה חזקה שפה נהפוך להורים, וזה באמת מה שקרה. לפני תשע שנים נולדה בתנו הבכורה אריאל".
הם בטוחים שעליהם להודות לצדיק גם על הולדת בתם השנייה הלני לפני כשנה וחצי. "מה שקרה לי בשני ההריונות קרה גם לדיירים הקודמים", מספרת אסתר. "הבית הזה מביא ברכה לנשים שמתקשות להרות". כהודיה על שני הנסים הפרטיים הם העניקו לבנותיהם שמות עם משמעות מיוחדת. "השם אריאל מופיע בתנ"ך כאחד משמותיה של העיר ירושלים", מסבירה אסתר. "הלני נקראת על שם המלכה הגיורת שתרמה רבות לבית המקדש בתקופת בית שני. אנחנו גרים בבית קדוש וזה רק מתבקש שהשמות של הבנות יהיו קשורים בקדושה".
אתם רוצים עוד ילדים?
אדיר: "נקבל כל מה שהקדוש ברוך הוא ישלח לנו".
"נשארים בשכונה הישנה"
כשהתא המשפחתי התרחב עמדה בפניהם דילמה: לעבור לדירה חדשה ומרווחת יותר או לשפץ ולהישאר בשכונה הוותיקה. "החלטנו שאנחנו לא עוזבים", אומר אדיר. "גם בגלל ההיסטוריה של הדירה אבל לא רק - אנחנו אוהבים את האזור".
הדירה שכללה סלון וחדר שינה אחד בלבד עברה מהפך שהושלם לאחרונה. כעת גרים ארבעת בני המשפחה בדופלקס עם חמישה חדרים ומרפסת שמש. "יש לנו כל מה שאנחנו צריכים", אומר אדיר. "הבית שלנו התחדש לגמרי ובשנים הקרובות כל האזור ישודרג ויקומו פה בניינים חדשים ומגדלים".
אתם לא מתפתים לעבור לאזור צעיר יותר ביבנה הירוקה למשל?
אדיר: "ממש לא, אנחנו קרובים להכל - למוסדות החינוך של הבנות ולבית הכנסת של סבא של חמי ז"ל שנמצא במרחק הליכה. אני הולך בדרך ה', העיקר שאני אוכל וישן בבית של צדיק".
אסתר: "אנחנו גרים בשכונה שקטה, כולם מכירים פה את כולם. אין לנו צורך לרדוף אחרי דירה חדשה כי גם אלינו הגיעו כבר יזמים שמעוניינים לבצע פרויקט של פינוי-בינוי".
תליתם כבר תמונה של הבאבא סאלי בדירה המשופצת?
אדיר: "התמונה שהיתה לנו נפגמה בעקבות השיפוצים. כשנסיים לסדר את הבית נקנה תמונה חדשה, ואני מבטיח לך שזו תהיה תמונה גדולה ומיוחדת".