"אנחנו עושים כאן היסטוריה" - כך אומרים השבוע רז שגיא, חבר מועצת העיר ראש העין וד"ר כאמאל באדיר, אחיו של ראש עיריית כפר קאסם עאדל באדיר, שאותם ביקרנו באוהל המחאה נגד תחנת הכוח בצומת קסם.
התוכנית להקמת התחנה, שעשרות אלפי תושבי הערים השכנות רואים אותה כהרסנית וכמסוכנת לבריאותם, הולידה שיתוף פעולה פורה ואם תרצו אפילו ידידות מופלאה בין תושביה היהודים של ראש העין לתושביה הערבים של כפר קאסם.
"נרקמות חברויות"
תחנת הכוח, שאותה מקדמת חברת קסם אנרגיה, היא חלק מתוכנית ממשלתית להקמת תחנות כוח המונעות בגז ובסולר ברחבי הארץ על ידי יזמים פרטיים. היא אמורה לפעול על גז טבעי ולהפיק כ־780 מגה ואט, שהם קרוב לפי שניים ממה שמפיקה תחנת רידינג בתל אביב.
תושבי האזור המודאגים חוששים כי הגז שייפלט מהארובות יסכן את בריאותם ויגרום לעלייה חדה בשיעור התחלואה. לפני כחודשיים התכנסה הוועדה הלאומית לתשתיות (ות"ל) כדי לדון בהפקדת התוכנית, אולם דחתה אותה בינתיים עד לקיום דיון נוסף, כשעד אז נדרש היזם לבצע כמה השלמות.
בזמן הדיון בוועדה הגיעו למשרדיה בירושלים מאות מתושבי ראש העין וכפר קאסם יחד עם חברי המועצות וראשי הרשויות, כדי למחות נגד התוכנית. אז גם נרקמה היוזמה שתוביל לתוצאות שאיש לא צפה מראש. "במהלך המחאה בירושלים עלה רעיון להגביר את המחאה באמצעות אוהל, כדי שלכל אחד שמתחבר למאבק יהיה מקום לבוא ולדון בו בנושא", מספר באדיר. "את המאהל הקים שגיא יחד עם מחמוד פריג' וחבר המועצה מוסא אבו זייד. אפשר לראות איך כולם מדברים עם כולם ונרקמות כאן חברויות".
שגיא, למשל, העתיק את מקום מגוריו לאוהל ומלבד גיחות קצרות לצורך התרעננות בביתו פעם ביומיים, הוא נמצא במקום מרבית הזמן. כשהוא נשאל מהו לוח הזמנים שלו באוהל הוא עונה בחיוך: "אני בעיקר מארח, מאנשים בודדים ועד משלחות מבתי ספר וקבוצות כדורגל".
לדבריו, בכל יום מגיעים מאות תושבים מראש העין ומכפר קאסם, חברי מועצה וגם כמה חברי כנסת - כשכולם מקבלים הסבר מפורט על המצב בשטח. "ביום הראשון היו כאן כ־300 איש ומאז אני לא לבד דקה", הוא אומר.
מה לגבי הפן הלוגיסטי?
"יש מעגל תמיכה ענקי מאחוריי. תושבי כפר קאסם וראש העין דואגים שלא יחסר דבר. בבוקר מביאים פיתות וירקות, ומאוחר יותר הם באים עם סירים של תבשילים. מביאים לנו כמה ארוחות צהריים ונעלבים אם אנחנו לא אוכלים. יש גם מישהו שמוריד כל בוקר ארבעה-חמישה משטחים למדורה בערב, שמחממת אותנו. אנשים באים ועושים באהבה".
ולא סתם מדבר שגיא על אהבה. "מה שקורה כאן לא זכור מאז שהמדינה הוקמה", אומר באדיר. "החיבור הזה שנוצר פה בין האנשים לא היה בעבר". שגיא מוסיף: "הקשר בין כפר קאסם לראש העין מאז ומעולם היה מצוין, אבל הוא היה עסקי. אנחנו באנו לשטוף ולתקן את המכוניות אצלם, והם עובדים אצלנו. דו־קיום שמבוסס על כלכלה, כשגם החיבור בספורט הוא סוג של עסק. החיבור החדש שמתרחש כאן בשבועיים האחרונים זה באמת משהו היסטורי, חיבור תרבותי שמעולם לא היה".
"מעגלי אחווה"
למרות היותו אחיו של ראש עיריית כפר קאסם, זורק באדיר הלצה לאוויר ואומר "אם רז היה מתמודד בבחירות בכפר קאסם, אחי היה בבעיה. יש לו אהדה אצלנו". שגיא מתייחס לכך ומשיב: "לא ידעתי שאהיה מפורסם בכפר קאסם, חוץ מהפעמים שאני מגיע לקנות ברגים. אבל האנשים שאני פוגש באים ולוחצים את היד, גם למוסא אבו זייד השותף שלי לאוהל".
עד כמה החיבור בין תושבי ראש העין לתושבי כפר קאסם מעורר כבוד, ניתן היה ללמוד מהפנינג עפיפונים שהתקיים באזור המאהל בשבת האחרונה: למקום הגיעו כ־2,000 תושבים משתי הערים, כולל משפחות וילדים. "הופתענו מהכמות", אומר שגיא. "הכביש היה משובץ בכלי רכב משני צידיו. היו כל כך הרבה אנשים שלא ידענו מהיכן הגיעו יותר. משפחות פרסו מחצלות על פני השטח, ילדים ציירו ציורים, רקדו יחד ויצרו מעגלי אחווה. אין לי הגדרה אחרת".
באדיר: "כשיש דבר משותף שמאחד בין המשפחות והילדים, כמו האוויר שהם נושמים והמים שהם שותים, אז אין צורך בשפה. הם באים, מציירים יחד ונותנים את הציורים האחד לשני, כך שפערי השפה הם לא פקטור במקרה הזה. לא צריכים להבין עברית או ערבית כדי לתקשר".
יכול להיות שמערכת היחסים שנוצרת כאן היא פתח לשיתופי פעולה נוספים בעתיד?
שגיא: "אני בטוח, כיוון שהחברות האמיצה שנרקמה כאן לא תיפסק".
1 צפייה בגלריה
מאהל המחאה בצומת קסם. צילום: מתן דויטש
מאהל המחאה בצומת קסם. צילום: מתן דויטש
מאהל המחאה בצומת קסם. צילום: מתן דויטש
באדיר: "זו אכן התחלה היסטורית של שיתוף פעולה בכל הרבדים; גם בנושא השריפות הפיראטיות אנחנו מנסים לטפל. אלה שעושים זאת מעניין אותם רק לחסוך כמה גרושים. גם אצלנו מדברים על השריפות ואני מקווה שבחוקי העזר העירוניים תהיה אפשרות לשים קץ לתופעה הזו".
יוזם הפנינג העפיפונים ותושב ראש העין זוהר ראובני מספר: "באחד הערבים, כשהגעתי למאהל על מנת לתמוך בשגיא וביתר החברים שאיתו, אמרו לי שאחת המטרות היא להעלות את המודעות לנושא ולהביא כמה שיותר אנשים למתחם על מנת שיכירו, יישמעו ואף ייראו כיצד קו השמיים של ראש העין וכפר קאסם עומד להשתנות. בביקור הבא שלי כבר העלינו רעיונות כיצד לעשות זאת. ברגע שראיתי את השטח העצום הבנתי שפסטיבל עפיפונים יכול להיות רעיון נפלא.
"וכן, כמו בשאר האירועים שהפקתי פה בהתנדבות בשנה האחרונה, גם האירוע הזה היה ביום שבת על מנת להראות לעיריית ראש העין את הצורך והביקוש הגדול שיש פה לאירועי תרבות ופנאי באופן כללי ובשבת בפרט".
איך היית מסכם את הפעילות?
"ניתן לסכם את האירוע כהצלחה גדולה. העפיפונים עפו באוויר וצבעו את השמיים. כולם אמרו דבר אחד: 'כאן לא תקום תחנת כוח'! במהלך העבודה וההפקה על האירוע שיתפנו פעולה, ערבים ויהודים, לכל אורך הדרך. החיבור הזה שנוצר הוא משהו מיוחד שאני בספק אם היה בתולדות שתי הרשויות הללו. חבל שזה קרה בנסיבות האלו, אבל אין ספק שזה הדבר היחיד שניתן להגדיר כחיובי בסאגת תחנת הכוח הזאת".
"זמן פציעות"
ומה באשר למטרה עצמה? על פי שגיא, "היזם עורך בדיקות כרגע, כשהוא רוצה להוכיח שההקמה של התחנה לא תפגע בקרקע ובאיכות המים. איך הוא יצליח כשעשרות שנים לא נתנו לבנות כאן אפילו בית צמוד קרקע? זה לא נתפס".
לטענת יושבי המאהל, הבעיה המרכזית היא הקרבה לבתי התושבים ולאזורי התעסוקה. "חטיבת הביניים של כפר קאסם נמצאת 450 מטר מכאן ובתי תושבים במרחק 700 מטר. זהו בערך המרחק בין השטח שמיועד לתחנה לבין שכונת נצבא בראש העין. אם מתעלמים מהגורם האנושי, מדובר במיקום מושלם. אבל אם אתה מכניס אותו אתה נוגד את החלטת הממשלה לגבי הקמת 16 תחנות גז פרטיות לאורך הקו שאומרת שהתחנה לא תהיה בסמיכות ליישובים קיימים ואפילו לא להרחבות ליישובים עתידיים".
מהו המרחק המינימלי שבו כן ניתן להקים אותה?
"אין כרגע במדינה הגדרה מבחינת הרגולציה שאומרת מהו המרחק המינימלי בין יישוב לתחנת גז. במדינות המקלות באירופה זה עשרה ק"מ ובמחמירות 15 ק"מ. נגיד שישראל הייתה קובעת שמונה ק"מ, אבל לא 800 מטר. זה לא הגיוני. גם גז טבעי מזהם. זה שקוראים לו כך לא הופך אותו לעגבנייה אורגנית או לביצי חופש. זה גז מזהם שלא רואים, לא מריחים ואין לו טעם. הוא עדיין פולט פחמנים ורעלנים אחרים".
מהן האופציות האחרות?
"אני לא אומר להעביר את התחנה סמוך ליישוב אחר, אבל כן לעבור לאנרגיה מתחדשת אמיתית - סולרית, טורבינות של רוח או כל דרך אחרת".
כרגע נראה שהתוכנית מתקדמת לפי הות"ל.
"התחנה לא תקום פה. בשבועיים האלה באוהל עושים צעדים מינורים ופסיביים ונעבור בהמשך לשלבים יותר חריפים. מחאת האופנוענים, הנכים ויוצאי העדה האתיופית תהיה כאין וכאפס לעומת מה שיהיה כאן".
עד כמה מורגש שיתוף הפעולה מצד הרשויות, אם קיים כזה?
שגיא: "עיריית כפר קאסם משתפת פעולה אבל רואה ובצדק את עיריית ראש העין שצריכה להיות המובילה. בינתיים הייתה הכרזה על תקציב של חצי מיליון שקלים שהגיעה כארבעה ימים לאחר שהאוהל קם. אני עדיין לא ראיתי במה מושקע הכסף ואנחנו כבר בזמן פציעות. אין פעולות אקטיביות וזה מאוד עצוב בעיניי, כי אנחנו במאבק מול יזם.
"יש פה הון עצום שמשקיע היזם ואי אפשר להשאיר את זה ליד המקרה, זו לא רכבת שתעצור. צריך בלמים רציניים כדי לבלום אותה או אפילו להעתיק אותה למסילה אחרת. האוהל לבד לא יצליח. צריך לעשות צעדים אופרטיביים מיד ואפילו אתמול ולפני שנה, אבל הדברים זזים בעצלתיים אם בכלל. לא יודע אם הרכבת המתנגדת יצאה מהתחנה. הכניסו לתוכה אנשים, אבל היא עדיין במקום".
תגובות
קסם אנרגיה יזמית הפרויקט: "פרויקט תחנת הכח מקודם על ידי הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) כתוכנית תשתית לאומית החיונית למשק האנרגיה, שתפחית את הזיהום מתחנות הכוח הפחמיות ותיתן מענה לצורך בהקמת תחנות כוח במרכז הארץ, בקרבה לאזורי הצריכה והביקוש לחשמל ובצמידות לתשתיות הולכה קיימות הדרושות לתחנה. הליך אישור התחנה ימשיך להתבצע בשקיפות ובשיתוף מלא של הציבור ובהתאם לכל דרישות גורמי המקצוע המוסמכים".
עאיד באדיר, סגן ראש עיריית כפר קאסם: "קו החשמל עובר דרך כפר קאסם, קו הגז עובר דרך כפר קאסם ועכשיו מביאים לנו את תחנת הכוח שאמורה גם לקום מעל מאגר מים שמשרת לא רק את כפר קאסם וראש העין אלא את כל האזור. אני כחולה סרטן לשעבר שהבריא, ויתר חברי המועצה, לא יודעים איך אנחנו יכולים לקבל אותה עם המחויבות שלנו כלפי התושבים כי היא הולכת לגרום להרבה מחלות.
"אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם עיריית ראש העין ועושים יחד פעילויות באופן קבוע. אמרנו שלא תקום תחנה ואנחנו פועלים כדי להגביר את המודעות בקרב התושבים. לשם כך אנחנו גם מביאים למאהל תלמידי בתי ספר ואף את קבוצת הכדורגל של העיר שמורכבת משחקנים ערבים ויהודים. נוסף על כך אנחנו מגייסים משאבים למאבק. גייסנו כחצי מיליון שקלים, בדומה לעיריית ראש העין, שבאמצעותם השקענו בייעוץ משפטי, שכרנו מומחים שיבדקו את מה שצריך ואנחנו מנסים לגייס גם חברי כנסת נוספים שיפעלו בנושא.
"לדעתי אפשר להעתיק את התחנה או להקים תחנה סולרית. אם זה היה תלוי בי הייתי מקים פארק משותף לראש העין ולכפר קאסם. נעשה הכל כדי לעצור את התוכנית, כשגם חסימת כבישים באה בחשבון. הכל פתוח".
מעיריית ראש העין לא נמסרה תגובה.