2 צפייה בגלריה
בדיקת סוכרת. צילום המחשה: shutterstock
בדיקת סוכרת. צילום המחשה: shutterstock
בדיקת סוכרת. צילום המחשה: shutterstock
ד"ר מחמוד אבו צעלוק, מומחה באנדוקרינולוגיה, רפואה פנימית וסוכרת בקופת חולים כללית, חשף השבוע נתון מדאיג על אוכלוסיית ראש העין, לפיו 30 אחוזים ממטופלי קופת חולים כללית בגילאי 40 ומעלה סובלים מסוכרת.
"קיימת עלייה חדה במספר חולי הסוכרת בראש העין", הוא מסביר. "אם בקרב האוכלוסייה הכללית בארץ מדובר על כשמונה אחוזי חולי סוכרת, הרי שבראש העין אנחנו מדברים על בין 10 ל- 12 אחוזים מהאוכלוסיה הכללית ובשכבת הגיל של 40 ומעלה, על כמעט 30 אחוזים".
על פי נתוני קופת חולים כללית, בראש העין מטופלים כיום למעלה מ- 2,200 חולי סוכרת מתוכם כ-1,500 במרפאה הראשית שברחוב צה"ל בעיר. "אנחנו רואים שהאוכלוסיות שסובלות מהמחלה, הן בדרך כלל קבוצות אתניות כדוגמת העדה האתיופית והתימנית וכן מהמגזר הערבי. עיקר החולים מגיע למרפאה הראשית ברחוב צה"ל, כיוון שמדובר בסניף הראשי ורוב האוכלוסייה הוותיקה והמבוגרת מגיעה אליו".
2 צפייה בגלריה
ד"ר מחמוד אבו צעלוק. צילום: עיריית ראש העין
ד"ר מחמוד אבו צעלוק. צילום: עיריית ראש העין
ד"ר מחמוד אבו צעלוק. צילום: עיריית ראש העין
למה דווקא אוכלוסיות אלה נמצאות בסיכון למחלה?
"לרוב המטופלים מגיעים ממצב סוציואקונומי נמוך בו יש מודעות נמוכה יותר למחלה ולסיכונים הכרוכים בה".
איך אתה מסביר את הנתונים הגבוהים?
"קרוב לוודאי שהדבר נובע מהמעבר מחיים צנועים יותר לאורח חיים מערבי. אם בדור הראשון היו חיים באורח חיים מסוים, הרי שכיום בעידן המודרני החשיפה לגורמים סביבתיים היא רבה. בנוסף, שמנו לב לכך שקיים מתאם בין העלייה במספר חולי הסוכרת לעלייה בשיעור ההשמנה בקרב אותן אוכלוסיות.
"זה נובע בעיקר מחוסר פעילות גופנית או חוסר מודעות ואי שמירה על אורח חיים בריא. מצד אחד אנחנו רואים שיש הרבה מבוגרים, חלקם ילידי תימן אבל מצד שני יש גם צעירים שההשפעה הגנטית ניכרת גם עליהם".
מתברר, אם כן, כי הסיבה לכך שמחלת הסוכרת נפוצה בקרב בני העדה התימנית שגרים בראש העין היא גנטית. בני העדה התימנית חולים יותר.
אבל, יחד עם זה מדבר גם חוסר מודעות לנושא. ולכן, ביום שלישי הקרוב יקיימו עיריית ראש העין וקופת חולים כללית בשיתוף עם האגודה הישראלית לסוכרת כנס מודעות לסוכרת בראש העין. מטרתו העיקרית של הכנס היא העלאת המודעות לאבחון מוקדם ולטיפול, גם בנזקים המצטברים.
בערב תתקיים הרצאתו של ד"ר אבו צעלוק "מה שלא ידעת.. לא מנעת" ויקחו בו חלק מומחים נוספים בתחום הסוכרת, ביניהם: ד"ר אווה שלנק, מומחית ברפואת המשפחה; יעל זימנובצקי, עובדת סוציאלית; חן ריגלר, אחות מומחית בטיפול בסוכרת ומיטל שחימוב דיאטנית מומחית בסוכרת. הכנס הוא נדבך נוסף של הפעילות שמתקיימת בנושא הסוכרת בעיר, פעילות שהחלה כבר לפני כשנתיים.
"אנחנו עושים מאמצים להעלות את רמת המודעות של האנשים, במטרה שיגיעו לקבל טיפול ובעיקר יערכו שינוי באורח החיים ויטפלו בעצמם בזמן אמת, שכן לסוכרת ישנן השפעות מסוכנות לטווח הארוך".
הכנס יתקיים ביום שלישי הקרוב, 19.6.18 בשעה 19:00 באולם סימפוניה בעיר ובכניסה אליו תפעל ניידת מטעם האגודה הישראלית לסוכרת, שתבדוק רמת סוכר למעוניינים בכך. הכניסה חופשית, אך מספר המקומות מוגבל.