הסערה שהתחוללה בעקבות כוונת העירייה לפתוח גן דו־לשוני לילדים יהודים וערבים בשכונת פסגות אפק אינה נרגעת: השבוע הודיעה עיריית ראש העין כי עיריית כפר קאסם ביטלה את המיזם, ולכן הוא לא ייפתח ב־1 בספטמבר. "הגן בראש העין והמתנגדים בראש העין", אמר ראש עיריית כפר קאסם עאדל בדיר, "למה שאגיב?"
מוסד החינוך שמשלב ילדים יהודים מהעיר וילדים ערבים מכפר קאסם השכנה עורר התנגדות עזה בראש העין עוד מתחילתו, גם בקרב חברי מועצת העיר מהקואליציה. לטענת המתנגדים, קודם כול יש לדאוג לילדי העיר בהקצאת מבני ציבור. לדבריהם, לא מדובר בדרישה שנובעת מרקע גזעני.
המיזם החל ביוזמת הורים משתי הערים והיה אמור להיות גן ציבורי־ממלכתי מוכר מטעם משרד החינוך שמלווה מקצועית מטעם עמותת יד ביד שמקדמת חברה אזרחית משותפת ליהודים ולערבים. עד אמצע השבוע שעבר נרשמו אליו 30 ילדים בקירוב, ומספר הערבים והיהודים בו כמעט שווה.
למרות תמיכתו של מחזיק תיק החינוך בעירייה עומר שכטר, לא מעט גורמים עירוניים מתנגדים ליוזמה. גם מיקומו המתוכנן, במבנה 808 שבמתחם A הנתון במחלוקת בעקבות סמיכותו לקו מתח גבוה, גרר לא מעט תגובות.
תושב העיר וחבר המועצה לשעבר עו"ד איתן תם פרסם ברשת החברתית פוסט נוקב נגד המהלך וכתב בין היתר: "עניי עירך קודמים... החינוך בעיר זועק הצילו, בכל שכבות הגיל ובכל התחומים. אז לפני התהדרות בפתיחת גן בינלאומי תשקיעו פה!!! תשקיעו בנו!!!"
למרבה הפלא תמכו בפוסט גם חברי קואליציה והגיבו לו. "בטוחני שהיוזמה תבוטל וישקיעו את המאמצים בקידום מערך החינוך עם שלל האתגרים והמשימות לטובת תושבי העיר", כתב עומר רצון, יו"ר החברה העירונית מקום בלב ומחזיק תיק התרבות. לרצון הצטרף מחזיק תיק החינוך הממלכתי־דתי ומורשת ישראל עדי אביני וכתב: "ברצוני לעדכן ולהודיע לכם באופן רשמי שגן מסוג זה – לא יקום. משאבי העירייה ככלל ואגף החינוך בפרט יוקצו לטובת צרכי תושבי העיר, והצרכים הם רבים".
בשיחה עם "מיינט פתח־תקוה" הסביר תם כי "הפוסט לא נובע מגזענות או מדעות חשוכות חלילה, אלא נועד לבדוק מה סדר העדיפויות של העירייה כשיש מחסור במבנים למוסדות חינוך בעיר. מאיפה הרעיון לקדם גן משולב יהודי־ערבי דווקא בזמן הזה? החינוך פה קורס ובזה מתעסקים? הרי יש לנו חוסר משווע בגנים וצהרונים, וכרגע מחלקים גנים כאילו אנחנו במקום הראשון בארץ בתחום החינוך. מה קורה לכם? תדאגו קודם לשילוב דתי וחילוני שמונח על השולחן כבר כמה שנים. למה אתם קופצים הלאה? העירייה משתוללת פה בזמן לא מתאים". תם הגיב גם בנוגע למבנה שישוכן בו הגן ואמר: "הקצאת מבנה 808 הוא בעייתי. חיי הילדים, הן של היהודים והן של הערבים, חשובים כאחד".
לעומתו ניצבו הורי הילדים שנרשמו לגן וניסו להדוף את הטענות כלפיהם. "לצערי, הדברים מוצגים כאילו הגן הוא על חשבון גנים או מוסדות אחרים, אבל זה לא נכון", אומרת צוף ארגמן, אם מהגן ואחת ממובילי היוזמה. "לא לקחנו מקום של אף אחד. קיבלנו גן במבנה שאף אחד לא רצה בגלל ההיסטריה סביבו.
"אין סיבה אמיתית לא לפתוח אותו. הבאנו בודק עצמאי משלנו. לעולם לא הייתי שולחת את הילדה שלי למקום שעלול לסכן אותה. אף הורה אחר לא יעשה את זה".
מדוע לדעתך כל ההמולה בנושא?
"כשכתבו את הדברים נגדנו איש לא בדק את העניין איתנו, לא לגבי תקציבים ולא לגבי כל דבר אחר. הצענו מבנה אחר ולא אישרו אותו כי אנחנו לא בעדיפות עליונה של העירייה, אז קיבלנו את מה שאף אחד לא רצה. נוסף על כך, בעירייה כמעט לא היו צריכים לתקצב את הגן כי הוא היה צריך להישען על תמיכה מעמותת יד ביד. זה הפך להיות שיח פוליטי. אני חושבת שצריכות להיות יותר יוזמות כאלה בראש העין. אנחנו גדלים, ויש כאן אוכלוסיות שונות ומגוונות. אני לא מבינה את ההתנגדות למהלך. יש אוכלוסייה שרוצה את זה, למה להקשות עליה? אני לא מבינה למה בראש העין על כל דבר נהיה ריב ומדון".
מהעירייה נמסר בתגובה: "לצערנו, בשל התנגדות עיריית כפר קאסם למיזם הדו־לשוני במתכונתו הקיימת לא יהיה אפשר לפתוח כיתת גן בשנה הקרובה. מערכת החינוך בראש העין תמשיך לקדם תוכניות לימוד משותפות עם עיריית כפר קאסם בשנה הקרובה ולראות בדו־קיום בין יהודים לערבים ערך חינוכי".