התקפי החרדה שחוותה איילת איימו לשתק את חייה.
איילת (שם בדוי), בת 45, נשואה ואמא ל-3 ילדים, עובדת בחברת הייטק גדולה ומנהלת צוותים בארץ ובעולם.
"אף אחד לא יאמין שאני חווה את ההתקפים האלה" אמרה לי איילת בפגישתנו הראשונה. היא שיתפה אותי בפתיחות רבה בסיפור חייה ופירטה לגבי התקפי החרדה אותם היא חווה בסיטואציות מסוימות שחוזרות על עצמן, או סתם כך בכל זמן, "גם כשאני לבדי בנהיגה". היא סיפרה לי איך למדה עם הזמן להסוות את התופעות כך שאף אחד חוץ ממנה לא מודע לקושי הגדול הכרוך בהתקפים האלה ובמה שעובר עליה.
אני התרשמתי מהאישה המטופחת והלבושה באלגנטיות מוקפדת ביותר, חשתי אמפתיה גדולה לאיילת העוצמתית. כששאלתי אותה: "מה מביא אותה לאלי לקליניקה?" שהרי היא מספרת שהכל כביכול "בסדר" והחיים "זורמים" יחד עם ההתקפים, התשובה שקיבלתי לא הפתיעה אותי: "אני חוששת מהרגע שהתופעה הזאת תשתק אותי ולא אוכל להמשיך בחיי כמו שאני מכירה ויודעת".
1 צפייה בגלריה
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
איילת, שהשכילה להשתמש בכישוריה המרובים גם בכדי לתפקד בצורה מושלמת בחייה מלאי המטלות והאחריות, ביחד עם התקפי החרדה שפקדו אותה לפחות פעם בשבוע, היתה נחושה ומוכנה לשינוי.
הערכתי מאוד את הבחירה של איילת לטפל בעצמה אחרי שנים של הסוואה והתמודדות שקטה עם אחת התופעות המאתגרות שהנפש האנושית יודעת לייצר לנו.
מה זה בכלל התקף חרדה? ולמה הוא כה נפוץ דווקא בקרב אנשים שהשליטה והלחץ מאפיינים את אופי חייהם?
התקף חרדה מתחיל בדרך כלל בתחושת פחד עצומה מדבר שלא באמת קיים במציאות, אך התחושה הזאת מייצרת בגוף תגובה חזקה של מצב סכנה ממש: קצב פעימות לב מואץ, הנשימה הופכת שטוחה ומהירה, לעיתים יש גם רעד בגוף, זיעה, סחרחורות וכאבי ראש עזים. אנשים שחווים התקף חרדה מדווחים לעיתים על תחושה של מחנק ולחץ דומה להתקף לב ממש.
זה יכול להתחיל מסיטואציה מסוימת שמלחיצה ומייצרת מתח, או פשוט כך סתם מגיע כביכול משום מקום או אירוע מיוחד. הבעיה הגדולה היא שלעיתים החרדה נוצרת מהפחד עצמו לחוות עוד אירוע כזה, וכך נוצר סוג של מעגל שחוזר על עצמו רק מעצם הפחד הגדול לחוות את התחושה הזאת שוב.
את המעגל הזה אנחנו רוצים לפרוץ ולהתקין במקומו משהו אחר שיביא לחיינו איכות חדשה, אחרת וטובה יותר.
אנשים שחייהם מתנהלים מתוך לחץ ודפוסי חיים של שליטת יתר, בעלי שגרת חיים שמתאפיינת ברצון עז ובלתי פוסק לשלוט על הסביבה, בהתעסקות מחשבתית קיצונית אובססיבית, שיש בה מרדף בלתי אפשרי ובלתי מציאותי אחר שלמות ורצון לשלוט בכל דבר כמעט שמתרחש בסביבות שלהם, כולל הילדים והעובדים, נתונים לפוטנציאל גבוהה ללקות בהתקפי חרדה. המוח שלנו, שחווה את הלחץ הבלתי אפשרי הזה והחשיבה האובססיבית, מחפש את הדרכים לפרוק, ואם אנחנו לא נרפה באופן מבוקר או נשחרר באופן מודע על ידי טיפול כלשהוא או אפילו פעילות ספורטיבית, המוח והגוף שלנו ימצאו את הדרך לכפות עלינו שינוי שיכול להתבטא בהתקפי חרדה, עצבנות בלתי נשלטת או הפרעות אובססיביות.
איילת "עבדה" קשה כדי להשאיר בינה לבינה את התחושה הזאת שתוקפת אותה בתדירות כה גבוהה ומפריעה לה ליהנות מההישגים שהיא הגיעה אליהם בעבודתה ובמשפחתה ומתחושת חופש ושלווה אמיתית.
בפגישות הראשונות שלנו הרחבנו את ההבנה לגבי ה"מחירים" הכבדים שאיילת משלמת על ההתמודדות הזאת בחייה. היא עושה זאת מבלי לשתף ומבלי לבקש עזרה מהסביבה, גם בבית וגם בחברה בה היא עובדת. אפילו את חברותיה לא נהגה לשתף בקשיים שלה, ולרוב הציגה תדמית חזקה של אישה שמתמודדת ב"קלילות" עם אתגרי החיים. לא פעם גם שמעה מחברותיה משפטים כמו: "איך הכל זורם לך כל כך בקלות? איזה אלופה את, איך את עושה את זה? מצליחה להיות גם אמא טובה וגם תותחית בתפקיד כה תובעני בעבודה?"
אף אחד לא באמת ידע עם מה איילת מתמודדת, גם לא בעלה. היא פשוט פעלה על "אוטומט" ודחקה עמוק לתוכה את הקשיים, לא עצרה לחשוב על ההשלכות שיש להתנהלות הזאת על הבריאות הנפשית והפיזית שלה.
התקפי החרדה מילאו את התפקיד של "פעמון אזהרה", הם הגיעו כדי לומר לאיילת: אם תמשיכי לדחוס פנימה ולהדחיק, הגוף והנפש לא יעמדו בזה יותר. זה ממש כמו מיכל שכשדוחסים אליו יותר ממה שהוא יכול להכיל, נוצרות התפרצויות ממקומות בלתי צפויים.
כלי נפלא שאני אוהבת לעבוד איתו הוא המטפורות. מטפורה היא בעצם סיפור קצר עם אלמנטים המקבילים לאתגר איתו אנחנו מתמודדים. במטפורה אנחנו משתמשים בעולם הדימויים והדמיון כדי לתת לקושי או לאתגר מימד נוסף.
זאת דרך נפלאה להתבונן על התופעה, כמו בסיפור שכאילו לא קשור אלי באופן ישיר אך תת המודע שלנו יודע לעשות את ההקשר ולהשתנות בהתאם. לרוב המטופלים בעצמם אומרים לי משפטים כדוגמת: ..."את מבינה ענת, זה כמו לטפס על הר גבוה ותלול ולהחליק עד למטה רגע לפני שאני מגיעה כמעט לפסגה...". הכי נכון ואפקטיבי זה להשתמש בעולם הדימויים הספציפי של אותו אדם, מתאמן או מטופל.
עבדנו יחד (מתוך בחירה של איילת) בשני ערוצים במקביל: גם נקודתית על התקפי החרדה וגם באופן כולל יותר על שינויים אחרים שבחרה לחולל בחייה.
מכיוון שהתקפי חרדה הם בעצם תגובה לאירוע שלא באמת קורה אלא הוא פרי הדמיון שלנו, שנוצר מתוך הרצון של המוח האנושי באיזון, אלה בעצם הסרטים שאנחנו מייצרים בראשינו מסיבות כאלה ואחרות. לכן כלים שבהם אנו מייצרים גישה לעמקי תת המודע ודמיון מודרך מאוד יעילים ואפקטיביים במקרים כאלה.
איילת למדה לרכך את עצמה, לקבל ולהבין שבפגיעות ובשיתוף יש עוצמה אדירה. שכשמתבוננים בפחדים ונותנים להם מקום ותשומת לב הם מלמדים אותנו כמה דברים מעניינים ביותר על עצמנו. כשמאפשרים לוותר בהדרגה על התדמית המושלמת ולסדוק אותה בדיוק במידה הנכונה והמדויקת לאותו אדם באותה נקודת זמן, אפשר להתחזק באמת מבפנים ולהרגיש שלווה ותחושת ביטחון עמוקה ובריאה. כשמשחררים את החלקים שמעוניינים לשמור אותנו "מושלמים" כביכול כלפי חוץ, קורים דברים נהדרים.
זה מה שכה מרתק במפגשים האלה: אדם מגיע אלי עם מכאוב או אתגר אחד מסוים שמופיע בחייו, ובמשך המפגשים מתגלה עולם שלם של השלכות ואפשרויות. לרוב זה לא מסתיים אך ורק בפתרון נקודתי, השינוי הוא הרבה יותר כולל, כמו במקרה של איילת.
לאחר כמה מפגשים איילת הסכימה להתיידד עם התחושות שתוקפות אותה והצליחה להתקין לעצמה "כפתור" סליידר, שיש באפשרותו לזהות את ההתקף בשלבים הראשונים ולשלוט בדרגת העוצמה שלו, עד להורדה למינימום ממש בתחושות החרדה.
זאת הגדולה של כלי ה-NLP, הם קלים לביצוע והאפקט שלהם משמעותי, חזק ומסוגל לשנות גם תופעות מכבידות המעיקות על חיינו ומונעות מאיתנו את השמחה האהבה והשלווה להם אנו כמהים. את הכלים המופלאים האלה אני מקפידה ללמד את הלקוחות שלי כדי שיוכלו להשתמש בהם באופן עצמאי גם כשהם לא בקליניקה.
איילת בחרה להמשיך במפגשים שלנו לאחר שתרגלה בחייה את היכולת האמיתית לשלוט בעוצמתם ודחיפותם של התקפי החרדה בגינם הגיעה אלי לקליניקה. אחרי הצליחה למגר את ההתקפים כליל מחייה, התגלה בפני איילת עולם שלם וחדש של אפשרויות. היא ביקשה לערוך עוד סדרה של שינויים בחייה, כמו הרגלי ספורט ובריאות, הכנת הקרקע לפרישה מהחברה בה היא עובדת והכנה לעסק עצמאי משלה.
התהליך של איילת מאוד אופייני למה שאני קוראת "השינוי שיביא את השינוי", משמע, מהו התחום בחיי שכשאשנה אותו הוא יפתח לי פתח לעוד שינויים שיגיעו אחריו הרבה יותר בקלות ממה שנדמה בדרך כלל? זה כמו אבן כבדה שיושבת בפתחו של באר עם מים צוננים. כשאנחנו בוחרים להזיז את האבן אז כל הבאר מתגלה בפנינו ואנחנו יכולים לראות ולטעום מהמים המופלאים של הבאר החיים שלנו. מטפורה.
אשמח לתגובות ולשאלות שלכם, ניתן לשלוח לי תגובה למייל, אני עונה לכולם.
ענת אהרוני NLP COACH, מומחית לזיהוי וחיבור רגשי עמוק לנקודות החוזקה שלך. לקישור לאתר שלי לחצו כאן. 054-8181096